1.5.2014

Lattia-asiaa


Meillä on lähes kaikissa huoneissa puulattiat. Ihan alimmassa kerroksessa osassa tiloissa on kyllä käytännön syistä laattalattia ja vesikiertoinen lattialämmitys, mutta pääasiassa siis puulattiat. Makkareissa ja verannalla on maalattua puuta, mutta olohuoneessa ja keittiössä on lattiat käsitelty vain kuuraamalla pellavaöljysuovalla. 

Juuri näistä kuuratuista lattioista tulee usein kysymyksiä sähköpostiin asti. Kysellään, että onko lattiavalinta ollut hyvä ja sopiva meidän porukalle. Nyt vähän yli pari vuotta tässä asuneena, sanoisin ettei olla kyllä ihan tyytyväisiä. Lattian puhtaana pitäminen on hirveän työlästä. Nytkin on Selman tussi-taideteoksia olohuoneessa. Keittiössä jos/kun menee jotain marjaa tai ketsuppia lattialle, niin sitten vaan hiomapaperit esille. Taitaa siis olla luvassa lattioiden maalausta tulevana kesänä. Kaunishan tuo lattia on, mutta eipä taida tämän emännän hermot kestää tällaista jynssäämistä.


23 kommenttia:

 1. Kaunis on tosiaan lattia noin! Mutta jos puhtaanapito on noin työlästä niin ei taitaisi minunkaan hermot kestää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Ja kyllä tuo lattia on alkanut kellertämäänkin liikaa meikäläisen makuun;)

   Poista
 2. Tämä oli hyödyllinen postaus! Ollaan mietitty suopakuurattua lattiaa tulevaan pohjalaistaloomme, varsinkin mies on ehdottomasti sen kannalla. Itse en ole kuitenkaan mikään himosiivooja, joten täytyy kyllä harkita, mitä teemme. Vaalea maalattu lattia olisi minun valintani. Näkyyhän siinäkin kyllä lika hyvin, mutta ei vaadi varmaan niin kovaa jynssäämistä. :) Kaunishan tuo teidän lattia kyllä on, siitä ei pääse mihinkään! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se kuuraaminen on hirrrrveää hommaa! Ihan toista on lastalla vetäistä maalatut lattiat puhtaiksi. Mutta kaipa joku reipas jaksaa ;)

   Poista
 3. Kiitos tästä, meillekin juuri nyt ajankohtainen asia!

  VastaaPoista
 4. Meillä juuri maalattiin lautalattiat...ensin hiottiin edellisten asukkaiden laittamat lakat ja sitten maalattiin harmaaksi...tykkään ja suosittelen..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No meillä on noita maalattuja lattioita myös täällä suurimmassa osissa huoneita, ja on ne helppo hoitoisemmat. Ainoa vaan, että maalattu lattia on jalan alla kylmemmän tuntuinen :/

   Poista
 5. Hurjan kaunis mutta lapsiperheessä taitaa käytännöllisyys kuitenkin olla se parempi :)

  VastaaPoista
 6. Meidän keittiönpöytä on vanhoista lattialankuista ja käsittelin sen pellavaöljyllä, jota oli sävytetty vähän valkoisella. Se kyllä toimii, eli eivät jää mustikat ja ketsupit. Käsittelin sen kolmeen kertaan, eli sitä pellavaöljyä imeytyi paljon puuhun. Toimisi lattiassakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on kuurattu lattiat varmasti ainakin kymmenen kertaa! Ja kyllä se vaan on niin hankalaa ja työlästä silti pitää puhtaana tuo lattia... Että kai me maalataan nuo ;)

   Poista
 7. Lattia on tosi kaunis, harmi, että vaikeahoitoinen.

  VastaaPoista
 8. Lattia on tosi kaunis
  Lillukka

  VastaaPoista
 9. Ihanan näköinen tuo on, mutta ymmärrän täysin! Meillä on ainoastaan maalattuja lattioita, mutta kiitti vinkistä - osa lattioista nimittäin tarttee hionnan ja uudelleen käsittelyn. Ehkä me jatkossakin vaan maalataan. Nimim. epäsiistit lapset ja laiska äiti ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, kyllä se vaan on niin paljon helpompi hoitaa jos on maalia. Tai voihan tässäkin kai olla montaa mieltä ;)

   Poista
 10. On tuo ihana! Mutta ymmärrän täysin :) Meillä laitettiin yläkertaan just lautalattiat ja maalattiin betoluxilla valkoisiksi yhden bogin innoittamina, ja ollaan kyllä erittäin tyytyväisiä. Liuta lapsia ja muutenkin porukkaa ja vielä koirat ja kissat päälle ja hyvin on kestänyt. Ainoa miinus on se karsea haju mikä tuoreesta tekeleestä tulee....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on valkoista lattiaa täällä useassa huoneessa, ja mies kielti valkoisen värin heti tykkänään näistä huoneista. Saa nyt sitten nähdä mihin päädytään jos mihinkään ;)

   Poista
 11. Ihana lattia=)Lapset ja koirat asettaa omat haasteensa lattiapinnoille.Meillä on laminaatti lattiat.Pestä saa joka toinen päivä,kun tahrat loistaa liikaa pinnasta.Ja kun on noita koiruuksiakin.Onneks pahin rapa aika on takanapäin=)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No laminaatti on sentään helppo pyyhkiä ;)

   Poista
 12. Kiitos.
  Olenkin vähän skeptisesti suhtautunut mainoksiin suopakuuratun lattian helppohoitoisuudesta. Eteiseen ja kammariin olin suunnitellut, mutta laiska emäntä kiittää ja pokkaa tiedosta. :)
  Pellavaöljyllä käsitelty lattia olisi myös jumalaisen kaunis (kuten tuo kuurattukin), mutta hankala, jos mieli joskus muuttuu. Öljyhän imeytyy syvälle puuhun ja siihenpä ei sitten tahdo tarttua enää mikään maali - ei edes pellavaöljy-sellainen. Hmm.
  Vanhan talon kanssa ei päätösten teko ole aina helppoa. Sata-sataviiskymmentä vuotta vanhaa lattiaa käsitellessä kun pitäisi jaksaa ajatella myös se, että tulevat asukkaat haluavat ehkä toisin. Meidän osuus tämänkin talon elämästä on vain murto-osa.

  Paula

  VastaaPoista

Kommentoithan aina uusimpaan postaukseen. Kiitos ♥