31.3.2011

PELARGONIT


Kuvat vanhasta blogista

Vielä viime syksynä omistin pelargoneja, joista vanhimmat olivat ainakin viisi vuotta vanhoja. Joka kevät otin niistä pistokkaita ja saatiin taas lisää lempparikukkasia. Yleensä äitienpäivän kunniaksi ajeltiin kuplalla kukkakauppaan, ja sain hankkia jälleen lisää pelargoneja, yleensä ihania Mårbackoja. Loppujen lopuksi olinkin varmasti risteyttänyt niistä jo kokonaan uuden lajikkeen. Nyt ne kukkaset on vaan muisto. Eihän meillä täällä ollut mitään paikkaa niille talveksi. Toisaalta, uusi koti ja uudet pelargonit;)

Hankitteko muuten joka vuosi uudet pelargonit vai miten on...?

32 kommenttia:

 1. Minulla ei ole mahdollista montaakaan kukkaa säilöä talven aikana kun asutaan suhteellisen ahtaasti kerrostalossa. Pari pelargoniaa pitää kyllä joka kesä parvekkeella olla:)

  Liisi

  VastaaPoista
 2. Ei ole valitettavasti sellaista tilaa, jossa voisin talvehdituttaa noita kaunokaisia. Joka kevät siis uudet!

  Täytyykin käydä kurkkimassa, millaisen mekon sinä olit aikanaan tehnyt Mailegin pupulle. Itse sellaista virkkailin ja totesin, että pupulla on hassunmallinen vartalo... =)

  VastaaPoista
 3. Aina uudet :) Viime talvena yritin pelsuja talvehdittaa vierastalossa, mutta huonolla tuloksella. Taas saan siis marssia kukkakauppaan uusia hakemaan.

  VastaaPoista
 4. Yleensä uudet, mutta nyt sain talven yli säilymään yhen mökiltä tuodun autotallin ikkunalla. Sain siitä nyt 4 pistokasta, toivottavasti lähtevät kunnolla kasvuun, oon tosi ylpee niistä :)

  VastaaPoista
 5. Vien aina tuffan (äitini isä) kellariin talvehtimaan. Omani ovat tuffan kukkien jälkeläisiä, veikkaisin että todella vanhoja ja siksi arvokkaitakin.
  Uusia kaupasta ostettuja on mielestäni paljon hankalampi saada henkiin talven jälkeen, vanhoista tulee lehtiä kaikista mutta uusista minulla aika harva lähtee kasvamaan. Tuttu kukkakauppias sanoi joskus syynkin siihen mikseivät keväällä 3/10,- pelargoniat jaksa talvehtia, se liittyi jotenkin siihen miten niitä oli lisätty, mutta en muista miten...
  Mårbackaa en ole koskaan saanut talvehtimaan, en tiedä mikä vikana.

  VastaaPoista
 6. Mulla ei ole paikkaa, jossa pelakuut talvehtisi. Muutaman pistokkaan saan varmasti taas mieheni isoäidiltä, hänellä kukat on myös jo vuosia vanhoja.

  Surku niitä kukkiasi, mutta ihana asenne. Uusia lajikkeita vaan risteyttämään :)

  VastaaPoista
 7. Oi voi, nytkö ne sun Mårbackat on ottanu ja kupsahtannu :)
  Ne oli kyllä niin kauniita :)
  Mä olen talvettanut pari talvea vaihtelevalla menestyksellä, osa kuolee talven aikana.
  Tavalliset kukkakaupan vaaleanpunaiset pelargonit on talvehtinut yllättävän hyvin, Mårbackat vähän huonommin. Tosin taas niistä otetut pistokkaat lähti viime keväänä kaikki kasvamaan, kun nyt taas otin noista tavallisista tosi monta ja vain yksi lähti. Aikakin piti olla oikeaoppisesti? "uudenkuun" aikaan.
  No kohta pääsee taas puutarhalle ihmettelemään väriloistoa, että minkähän värisiä sitä ottais.. ja aina ne on vaaleanpunaiset kukat, jotka sieltä mukaan lähtee :)

  VastaaPoista
 8. Meillä onnistuu tuo talvehdittaminen entisessä navettaköökissä. Se on aina ollut isäni homma ja nytkin hän on niitä hoitanut koko pitkän talven, katsonut etteivät palellu ja nyt se on lisännyt niitä pistokkaita ja jokin ihme lämpölamppukin siellä loistaa puolille yötä saakka ;D Osa niistä on vuosia vanhoja, ehkäpä jopa kymmeniä en tiedä edes. Aina niitä on ollut.

  VastaaPoista
 9. Yleensä uudet, viime talven yli sain pidettya kaksi tainta hengissä ihan sisätiloissa. Ei ne vielä kuki, mutta kovasti kasvattavat jo uutta. Pari ajattelin ostaa taas lisää :)

  VastaaPoista
 10. Kuule, saanko mainita yhden jutun blogistasi: Olen jo pari kertaa sulkenut blogin, kun olen katsonut, ettei se lataudu. Ja pari kertaa olen katsonut tarkemmin ja tajunnut, että sehän ON AUKI! Tuo siltakulma lukee niin hailakalla, että sitä ei eri valoasetuksilla näytössä välttämättä huomaa. ja minulla siis käytössä pikkuläppäri, jonka kanssa muuta ei näy ennen scrollausta. Ajattelin mainita, koska onhan kurjaa, jos joku muukin sulkee blogia scrollaamatta kuvitellen ettei se vaan aukea:)

  VastaaPoista
 11. Minäkin hankin joka vuosi uudet, ei ole ollut paikkaa säilyttää. Ihania nuo Mårbackat, pian niitäkin voi hankkia.

  VastaaPoista
 12. Eka kerran talvetin onnistuneesti pelakuuni. Meillä on takkahuoneessa (tällä hetkellä romuvarasto) oikein sopivat tilat kukkien talvisäilytykseen :)

  VastaaPoista
 13. Minä talvehditan viittä pelakuuta, sen verran tilaa löytyy. Nyt tosin unohdin kaikki ikkunalaudalle ja siellä ne näyttävät kaikki viihtyneen oikein hyvin :)

  VastaaPoista
 14. Olen aina ostanut uudet. Mutta tän kesän jälkeen koitan säilöä ne talven yli kellarissa.

  Kyselit keväisistä viirinauhoista.
  Nyt olis valmiina puodin puolella aika monta erilaista.
  Olisko noissa joku mitä ajattelit?

  VastaaPoista
 15. Meillä sekä että. Eli talvehditan ja sitten tulee vielä ostettua uusia. Meillä on autotallissa lämmöt päällä talvella ja siellä ne on ihan hyvin säilyneet vaikka lämpöä ei kovin montaa astetta olekkaan. Toki joku aina menehtyykin, mutta uusia onneksi aina saa :)

  VastaaPoista
 16. Huomenta kaikille tasapuolisesti:) Ja kiitoksia kanssa. Oon koulussa ahertamassa;) Mustakin muuten tuntuu, että Mårbackaa talvehtii vähän huonommin kuin muut lajikkeet. Mutta sitten kun ne on useamman vuoden jo talvehtinut, niin sitten ei ole kyllä ollut ongelmaa;)

  Leena; Pitää vaan malttaa rullata alaspäin;)) Kyllä mä täällä olen!

  Mukavaa perjantaita!!!

  VastaaPoista
 17. Hei
  mä olen siis aivan aloittelija näissä hommissa, ei siis mitään hajua miten toimia,mutta pari talvee ollut belargonit maakellarissa mökillä jossa ne ovat homehtuneet, olleet siis aivan kosteita, melkein märkiä, kertaakaan en kastellut niitä koska sinne kellariin ei pääse talvella sisään. Sitten kuistilla missä liian kylmä, ja viimeisin yritys kellarikopissa kerrostalossa. Muutaman kerran olen kastellut niitä talven aikana ja varret näytti hetki sitten vihreiltä, mutta eilen hain ne sisään ja ajattelin laittaa makuuhuoneen aurinkoiselle ikkunanlaudalle ja kas kummaa jäljellä oli ruti kuivaa multaa ja varret jotka katkesi napsauttamalla. Nämät ovat siis ilmeisesti kuolleet kuivuuteen?
  Osaisiko kukaan kertoa että heivaanko nämä nyt sitten roskikseen. Ja sitten ne pistokkaat, otatteko siis mullasta jonkun alun vai ihan vaan lehden poikki tyvestä ja juurtumaan veteen?

  terv:Tuikkis

  VastaaPoista
 18. Sain ekaa kertaa viime kesän pelakuut säilymään :) Nyt ne jo tekee uutta lehteä keittiön ikkunalla. Toivottavasti tulis kukkiakin jossain vaiheessa ;)

  VastaaPoista
 19. Mulla eka vuosi kun sain mårbackoja kaksi talvehtimaan ihan valoisalla ikkunalla olivat vain ja nyt kaksi viikkoa sitten leikkaisin ja istutin uusia alkuja mutta saas nähdä saanko uusia uudet alut kasvamaan!

  iloista viikonloppua!

  Anu

  VastaaPoista
 20. Minulla yksi uskollinen mårbacka sinnittelee vuodesta toiseen, muut kuoli joskus. Voi olla että ostan jotain räväkämmän värisiäkin kesäksi.

  VastaaPoista
 21. Moi, mä joudun joka vuosi ostamaan uudet, kun ei ole talvetuspaikkaa
  :( joskus yritin mårbackaa talvettaa, mutta se kuoli hujauksessa...

  No, kohtahan niitä taas saa eloa sulostuttamaan!

  Mukavaa viikonloppua :)

  VastaaPoista
 22. Sama laulu kuin muilla: ei ole tiloja säilyttää. Yhtenä talvena yritin pihavarastossa, käärin kukat styroksiin ja peittoihin. Ei onnistunut, ei:). Tää on tätä nykyaikaa, uudet kukat joka kesä:).

  VastaaPoista
 23. Minulla on talvehtineet kaikki pelargonit hyvin, myös Mårbacka Tulpan. Olen pitänyt niitä vähän viileämmän huoneen ikkunalla. Tavallisia pelakuita myös kellarissa ja joskus kerrostalon kylmäkellarissa. Niitä pitää muistaa kastella vähän, kylmässä vähemmän kuin huoneenlämmössä. Pakkasta ne eivät tietystikään siedä. Blogistani löytyy kuvia ja muuta... http://sarinpuutarhat.blogspot.com
  Ja joka vuosi ostan pari pelakuuta lisää, en voi yksinkertaisesti vastustaa niitä ; )
  Mukavaa sunnuntaita !

  VastaaPoista
 24. No, öhöm, on varmaan sanomattakin selvää, että mä en kasvattele itse mitään... ;) Viime kesänä kyllä sain pelakuut elämään ihan syksyyn asti, kunnes unohdin ne kuistille paleltumaan. Joten uusien osto edessä tänä keväänä... ;)

  Kivaa sunnuntaita!

  -Päivi-

  VastaaPoista
 25. Meillä ei vanhassa kerrostalokodissa ollut tilaa, jossa olisi voinut talvehdittaa pelargoneja, joten otin tavaksi kiikuttaa ne anoppilaan. Todennäköisesti käytäntö jatkuu, kun uudessa kodissakaan ei oikein ole sopivaa paikkaa. Anoppi on sitäpaitsi aina vaihtanut niihin mullatkin, joten passaa mulle :D
  Voi kun saisikin jo pelakuut kuistille!

  VastaaPoista
 26. Pelargonit ovat kyllä niin lemppareita! Joka vuosi on uudet ostettu, kun ei ole paikkaa missä säilytellä talven yli. Vitsi olisi ihanaa kun säilyisivät ihan sisätiloissa ikkunalla talven yli.

  VastaaPoista
 27. Harmi, että et saanut säästettyä niitä vanhoja pelargoneja.Mutta nyt sitten vaan uutta kantaa kasvattamaan.
  Itse säilön suurimman osan pelargoneista varastoon, en raaski niitä poiskaan heittää. Jokusen uudenkin ostan keväisin.

  VastaaPoista
 28. Kirjoittelin äsken samasta aiheesta.Muistan sun vanhasta blogista kun ihastelin aina sun kauniita kukkia:)
  Jannen mummolla oli joku vuosi taaksepäin aivan älyttömän ihanat ja isot pelargoniat.Oli jotain todella vanhaa lajiketta.Talvehti aina kellarissa ja otettiin aina keväällä ulos.Mummo kun meni vanhainkotiin niitä ei sit ketään hoitanut ja ne kuoli.Ne oli sellaiset pitkävartiset ja paksut rungot.Voi kun sais jostain sellaset oikeen tosi vanhat!

  VastaaPoista
 29. Joo ja muuten meilläkin ollut ektorp sohva jo 5 vuotta.En vaihtais.On siinä niin kiva löhöillä.Päällisiä käyn aina välillä ostamassa uudet kun ei nyt niin paljoo maksa.Pidän aina jotain rättiä sohvalla kun muksut puputtaa jotain ei sitten tartte niitä päällisiä vaihtaakkaan niin usein.

  VastaaPoista
 30. Heippa! Luin noita aiemman postauksen kommentteja ja ajattelin kertoa, että olisin kiinnostunut niistä sun Greengaten jutuista, jos tosiaan päätät niistä luopua ja viedä kirppikselle :) Pistä viestiä! :)

  VastaaPoista
 31. Kiitti teille kaikille:) Kivoja kommentteja!

  Tuikkis; mä oon ihan amatööri kans näissä kukkahommissa. Käypäs kurkistamassa tuolta sariw:n blogista! Siellä vois olla suakin auttavaa tekstiä;)

  VastaaPoista
 32. Hei!

  Sain pari ale-pelargonia talvehtimaan viileässä valoisassa eteisessä. Yksi näytti elonmerkkejä mutta sitten vaan otti ja kuoli.

  Nyt jännityksellä odotan saanko Kanarian saarten vuoristosta nappaamani pelargonian pistokkaan juurtumaan. Olihan ne siellä niiin isoja ja komeita :)

  T.Uusi lukija

  VastaaPoista

Kommentoithan aina uusimpaan postaukseen. Kiitos ♥